180305  Tautologie?

Wie zoals ik in het hoge noorden woont, niet aan social media doet en ook nog eens niet naar talkshows kijkt, die ziet zich zo nu en dan genoodzaakt een inhaalslag maken.

Want nu lees ik over enig rumoer rond een nieuwe politieke partij met een nieuwe politieke leider en ik wist nog niet eens hoe je naam van die leider moest uitspreken. Inmiddels ben ik weer aardig bij. Thierry rijmt op Herrie en bij Baudet moet je au vervangen door o en de laatste letter moet je weglaten. Een buitenlandse naam; dat zal wel weer zo’n vluchteling zijn, denk je dan onwillekeurig. En inderdaad, een voorvader die zich aan de militaire dienst onttrok door zich vanuit Wallonië in Nederland te vestigen.

Die nieuwe partij van Baudet heet Forum voor Democratie en over die naam heb ik lang nagedacht. Het leek mij aanvankelijk een loepzuiver geval van tautologie, zoals Service met een Glimlach of Zwembad voor Iedereen. Want wat is een forum? Die Baudet zal het wel weten maar niet iedereen spreekt zo goed Latijn als hij dus daarom leg ik het even uit. Een Forum is een plaats om van gedachten te wisselen en meningen aan en bij elkaar te toetsen. Dat riekt toch wel erg naar democratie; vandaar die tautologie-gedachte.

Het woordje ‘voor’ in de naam van deze partij, dat voorzetsel (prepositie, zou Baudet zeggen), daar is in dit verband ook wel iets te zeggen. ‘Forum van’ leek mij beter dan ‘Forum voor’ vanwege de oorzaak/gevolg relatie. Forum als een vanzelfsprekend gevolg van democratie dacht ik; maar dat schijnt toch anders te liggen. Democratie niet als oorzaak maar als gevolg van het Forum; zo moet je dat ‘voor’ begrijpen. En dan wordt het ook logisch dat sommige leden van de partij het veld moeten ruimen wanneer zij zich in de discussie mengen. Die zijn te veel proces- en te weinig productgericht.

Opvallend in de berichtgeving is dat er in deze nieuwe partij sprake lijkt te zijn van een bijzondere belangstelling voor thema’s als intelligentie, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit en dergelijke. En dat leidt dan weer tot het inzicht dat mensen van elkaar verschillen op het stuk van intelligentie, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit en dergelijke. Daarmee lijkt een stevige basis te zijn gevonden voor voortgezet onderzoek.